LITO - Hår & Skönhet
 
 
TIPS
 
 
 
TVÄTTA HÅRET:

1. Borsta igenom håret ordentligt innan du tvättar det, håret ska vara helt fritt från trassel och knutar.
 
2. Blöt ner håret med varmt vatten. Det varma vattnet gör så att fjällskiktena öppnar sig och håret kan ta emot de vårdande ingredienserna i schampot.
 
3. Se till att håret är ordentligt genomblött. Applicera en klick schampo i handflatan, motsvarande ca en enkrona och fördela det i hårbottnen. Massera in schampot med fingrarna, gnugga inte, detta tar bort döda hudrester och annan smuts. I regel kommer du inte få upp ett lödder när du använder ett frisörschampo, men du ska absolut inte tillföra mer schampo.
 
4. Skölj ordentligt.

5. Applicera schampo ytterligare en gång. Den första appliceringen tar bort smuts, oljor och stylingprodukter, medan den andra appliceringen verkar på själva håret. Du ska därför alltid tvätta håret två gånger. Kanske t.om 3 gånger om du använder mycket stylingprodukter. Denna gång borde du få upp ett lödder.
 
6. Krama ur håret ordentligt. Handdukstorka gärna. Om du tänkt använda hårinpackning eller en kur - gör det nu. Applicera endast i hårlängderna, inte hårbottnen. Låt inpackningen/kuren verka och skölj därefter ur ordentligt. Avsluta alltid en inpackning/kur med balsam.
 
7. Allra sist applicerar du balsamet. Även nu ska håret kramas ur ordentligt, gärna handdukstorkas. Låt verka ca 5 min och skölj därefter ur balsamet med kallt vatten.
Låt håret självtorka så ofta som möjligt och tvätta inte håret mer än 3 gånger i veckan.

Om du hela eller större delen av ditt liv använt dig av konsumentschampon, kan det ta ett tag innan ditt hår vänjer sig vid bra produkter. Många upplever vid övergången från konsumentprodukter till frisörprodukter att håret blir fett fortare. Detta beror på att ditt hår och hårbotten inte längre är fullproppat med silikoner och salter som torkar ut utan faktiskt börjar fungera normalt. Detta är ett gott tecken, och om du bara har lite tålamod kommer ditt hår och hårbotten sluta upp med att överproducera talg i sinom tid.
 
 
 
 
 
 
 
SKILLNAD MELLAN FRISÖR- OCH KONSUMENTPRODUKTER:
 

Många av de frågor vi får handlar om varför de hårvårdsprodukter du köper hos din frisör är så mycket dyrare än de schampon, balsam etc. som man köper i dagligvaruhandeln, och på vilket sätt de är bättre. På denna sida tar vi därför upp skillnaderna, varför "frisörprodukterna" är bättre, varför de faktiskt blir billigare i längden samt hur man använder dem på rätt sätt.

De tre största skillnaderna mellan frisörprodukter och konsumentprodukter
 
1. Frisörprodukter - högre kvalitet och dyrare råvaror
    Konsumentprodukter - lägre kvalitet och billigare råvaror

2. Frisörprodukter - Ingredienser utvalda för deras specifika egenskaper
    Konsumentprodukter - Allmänfungerande ingredienser
3. Frisörprodukter - Hög koncentration av aktiva ingredienser
    Konsumentprodukter - Hög koncentration av vatten, salter och silikoner
 
Generellt kan man alltså säga att de produkter du kan köpa i dagligvaruhandeln innehåller billiga råvaror - ofta med en "snabbfix" effekt, är utspädda med vatten och innehåller mycket salter och silikoner som är direkt skadliga, för såväl hår som hårbotten.
Även frisörprodukter kan innehålla exempelvis silikoner, men ofta i så liten mängd att de inte gör någon skada och dessutom av en annan typ än de som finns i konsumentprodukterna.
 
Så vilken skada kan då silikoner och salter göra på ditt hår?
 
Man kan grovt säga att det finns två typer av silikoner. Vattenbaserade och icke vattenbaserade. De icke vattenbaserade silikonerna är billiga och finns ofta i rikliga mängder i konsumentprodukter. Silikonet lägger sig som en hinna runt hårstrå och hårsäck och gör att håret känns lent och blankt.
 
Jättebra tänker du kanske?
 
Jovisst...håret ser fint ut ett tag, men eftersom kroppen inte kan återfukta håret blir håret efter en tids användning torrare och torrare. Håret tappar sin elasticitet och mjukhet, går så småningom av på olika ställen, och du får kluvna hårtoppar.
 
Allra värst är att icke vattenbaserade silikoner täpper till hårsäckar som ligger i vila (ett hårstrå vilar normalt 2-4 månader från det att man tappat det). Har man då ett lager med silikon över den vilande hårsäcken får inte hårsäcken ordentligt med syre och näring och kan mycket väl låta bli att växa ut. Resultatet blir alltså tunnare och tunnare hår.
 
Salter i en produkt bidrar till ett härligt lödder. Underbart eller hur? När schampot löddrar så känns det verkligen som att håret blir rent.
Fel! Saltet bidrar visserligen till löddret i en produkt men de billiga salter som finns i konsumentprodukter torkar ut såväl hårstrå som hårbotten. Eftersom kroppen vill reparera den uttorkande effekten från saltet börjar din hårbotten producera talg, vilket gör att ditt hår känns fett mycket snabbt. Har du någonsin upplevt att din hårbotten är fet samtidigt som den kliar och du får små sårskorpor runt hårfästena? Många tror att detta är mjäll, men det är det inte. Det är effekten av användningen av billiga hårvårdsprodukter med hög andel salter - ofta i kombination med icke vattenbaserade silikoner.
 
En frisörprodukt ska hålla upp till 3-4 gånger längre än en konsumentprodukt. Inledningsvis kostar frisörprodukterna därför mer, men i längden blir kostnaden densamma - fast med skillnaden att frisörprodukterna inte förstör ditt hår och din hårbotten.
 
Valet mellan frisörprodukter och konsumentprodukter blir kanske inte så svårt när man förstår var skillnaden ligger.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 LITO Hår & Skönhet  -  Torggatan 6  26534 Åstorp-Tfn: 073-9602429
Site Builder drivs av  Vistaprint